Když před Vánoci nemrzne

Ledové víno roku 2019 nebude v příliš velkém množství. Minimálně z moravských hroznů bude méně vyrobeného moku než v předchozích letech. Tradiční výrobci bobule ani nesklízeli, a to z důvodu teplé zimy v loňském roce. A letos, respektive příští rok, se můžeme pravděpodobně těšit na to samé.
Z hroznů roku 2019 vinaři nevyráběli nápoj hned z několika důvodů. Jednak většinou mají zásoby ledového vína, výběrů z bobulí i výběru z cibéb z předchozích let a za druhé ty neočekávaný vývoj počasí také ovlivnil množství sklizní v minulém roce.hrozny a nápoj
Právě díky zásobám různých druhý bobulí s vysokým obsahem přírodního cukru, musely být hrozny zpracovány a nemohly být do prvních mrazů ponechány. I když to nyní vypadá, že hlavním faktorem, zda se z hroznů loňského roku bude či nebude vyrábět ledové víno, je právě počasí, není to však ten hlavní důvod. V potaz se totiž bere i počasí na další sezónu, protože pokud ta vypadá, jak vypadá, ztenčí se zásoby vytvořené v předchozích ledech a nebude nadále možné vyrábět takové množství ledového či slámového vína, jako v předchozích obdobích.
Praxe je taková, že se hrozny právě na ledovou variantu nechávají na vinohradu až do Vánoc. Těsně před Vánoci totiž klasicky přichází drobné oteplení a jejich kvalita by pak opakovaným mrazením klesala. Jenže požadovaných sedm stupňů pod nulou přišlo až na začátku prosince, kdy krátkodobě teplota klesla.hrozny a sluneční paprsky
Dalším faktorem ovlivňující výrobu je fakt, že výroba právě ledové varianty je pro vinařství velkým riskem. Hrozny musí zůstat viset do prvních mrazů na keřích a teplota musí klesnout až na minus sedm stupňů Celsia. Teprve poté se mohou sbírat, a to ještě ručně. Okamžitě po sběru se musí opatrně lisovat, a hlavně při lisování nesmí rozmrznout. Tedy celkově je procedura výroby velmi komplikovaná a musí být ideální podmínky, aby byl mok opravdu dobrý a mohl jít do prodeje.
 

Comments are closed !